Dc Motor Nedir - Çeşitleri

Dc Motor Nedir - Çeşitleri

Günümüz teknolojik devinimler çerçevesinden bakıldığında karşımıza birbirinden farklı pek çok motor çeşidi çıkmaktadır. Bu çeşitlerden biri de hiç şüphesiz DC motorları olmaktadır. Ancak DC motorları da kendi içlerinde farklı farklı türlere ayırmak gerekmektedir ve elektronik projelerde de sıklıkla tercih edilen bir motor çeşidi olmaktadır. Bu nedenle de DC motorları çeşitli sınıflandırmalar çerçevesinde incelemek gerektiğinin altının çizilmesi önemli olmaktadır.

Düz akım ile gelen elektrik enerjisini çeşitli şekilleler de mekanik enerjiye dönüştüren makinelere DC motor ismi verilmektedir ve bu şekilde tanımlamak gerekmektedir. DC motorlarının içerisinde sargılar bulunmaktadır ve sargılara elektrik akımı verildiği zamanlarda motorun içerisinde bulunan sabit mıknatıslar zıt yönlerde manyetik güç oluşturmaktadır. Bu güç ilişkisi de temel hareket etme prensibi bağlamında incelenmektedir.

DC motorlarda akımın yönünün düzenli aralıklarla düzgün bir şekilde sabit mıknatıslara ters manyetik enerji yaratacak biçimde değiştirilmesi, dönüştürülmesi işlemin verimliliği açısından önem teşkil etmektedir. Bu değişimin yapılması ise fırçalı motorlar açısından motorun sarımlarına temas eden fırçalar sayesinde gerçekleştirilmektedir. Fırçasız motorlarda ise bu durum elektronik hız devresi tarafından gerçekleştirilmektedir.

DC Motor Çeşitleri Nelerdir?

DC motorların pek çok çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitler; fırçalı, fırçasız, step ve servo motorlar şeklinde sınıflandırılabilmektedir. DC motorların çeşitleri ve özellikleri ise şu şekilde ifade edilebilmektedir.

Fırçalı DC Motor

DC motor çeşitleri düşünüldüğünde en temel motorlar fırçalı motorlar olmaktadır. Redüktörsüz ya da redüktörler ile birlikte birçok projede kullanılan bir DC motor çeşidi olmaktadır.

Fırçasız DC Motor

Fırçalı DC motorların daha gelişmiş hali olarak tasarlana motorlardır ve sürtünmenin en düşük seviyede olması nedeniyle verimlilikleri çok yüksek olmakta ve fırça gibi aşınan parçalarının bulunmaması sebebiyle yüksek performansa ihtiyaç duyulan uygulamalarda sıklıkla tercih edilebilmektedir.

Step Motor

Konumlama hassasiyetine göre değerlendirildiğinde en yüksek hassasiyete sahip motor çeşidi olmaktadır ve genellikle 2 ile 3 boyutlu yazıcılarda tercih edilmektedir.

Servo Motor

Servo motorlar 0 ile 180 derece arasında istenilen konumda yapılabilme yeteneğine sahip olan motorlardır. Uzaktan kumandalı araçlarda kullanılması maksadıyla tasarlanmıştır. En büyük avantajı harici bir sürücü derecesine ihtiyaç duymamaları konusudur.

https://www.makyapelektronik.com

Bizleri sosyal hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

İnstagram: https://www.instagram.com/makyaptr/

Facebook: https://www.facebook.com/makyap.elektronik.77/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCwEA9j723u7GntTWhWYaLlQ

 Twitter: https://twitter.com/makyaptr

31 Ekim 2024, Perşembe
Yazar: Makyap Elektronik Makine

YORUMLAR

SİZDE YAZIN

  • Ad Soyad (*)
  • E-Posta (*)
  • Doğrulama Kodu (*)
  • Yorum (*)