Doğru Enkoder Tamiri Nasıl Yapılır?

Doğru Enkoder Tamiri Nasıl Yapılır?

Encoder tamiri, günümüz şartlarında da oldukça önemli olan ve ihtiyaç duyulan bir hizmet olmaktadır. Ancak çok dikkat edilmesi gereken bir hizmet olduğu için uzman ekipler tarafından yapılması gerekmektedir. Çünkü enkoder tamirinin en iyi şekilde yapılabilmesi için sorunun düzgünce tespit edilmesi çok önemli olmaktadır. Bunun içinde farklı yöntemler bulunmaktadır.

Enkoder kaynaklı problemlerin fark edilebilmesi için öncelikle çeşitli testlere sokulması ve sorunun neyden kaynaklandığının öğrenilmesi gerekmektedir. Bu testlerin ağırlıklı olarak sinyallerle ilgili olduğunu söylemek yanlış olmamaktadır. Çünkü normal olması gereken sinyaller baz alınarak yapılan karşılaştırmaların sorunun sebebi ve çözülmesi konularında detaylı bilgi vermektedir.

Arıza tespitinin yapılmasının ardından tamirat aşamasına geçilmektedir. Bu aşamada en uygun teknikler ve yöntemler tercih edilerek problemin çözülmesi konusuna ağırlık verilmektedir. Encoder tamirinin yapılabilmesi adına izlenmesi gereken birtakım aşamalar vardır. Bu aşamalar; öncelikle arızası bulunan enkoderin genel bir kontrolünün yapılması, optik ve mekanik kontrollerin sağlanması, enkoderin mil etrafındaki hareketinin incelenmesi ve eğer bir sorun varsa öğrenilmesi daha sonrasında da problemin çözümünün yapılması şeklinde ifade edilebilmektedir.

Bunun yanı sıra enkoderin mekanik test makinesine alınması, uygun gerilimin verilmesi, istenen hızlarda döndürülen enkoderlere ilişkin geri dönüş bilgilerininin elde edilmesi, elektriksel pulse üretimi yapıp yapmadığının incelenmesi, sonrasında açısal ayarlara bakılmaktadır ve herhangi bir gereklilik oluşması ihtimaline karşı müdahale edilmektedir ve gerekli görülen düzenlemeler işleme sokulmaktadır.

Encoder tamiri işlemlerinin bu basamağında, cihazın sinyal okumasına engel olan bir sorunun olup olmadığı tespit edilmeli, optik ve elektronik malzemelerin kontrolü yapılmalıdır. İşlemlerin son basamağında ise uygun sıvılar ile optik üniteler temizlenip kurutulmalıdır. Son olarak da tekrarda sinyalleri kontrol edilir ve motora takılması için gerekli olan aşamalara geçilmektedir.

Bu yollar klasik kabul edilmiş yöntemler olmaktadır. Ancak izlenmesi gereken başka yolların da olduğu bilinmelidir. Enkoder onarım, tamir işlemleri genellikle enkoder tipine göre yapılmaktadır ve bunun yapılabilmesi içinde hem arıza hem de arıza giderme problemleri farklı cihazlar ile tespit edilmektedir.

Bütün işlemler tamamlandıktan sonra ise encoderin tamir edildiğinin teyit edilmesi için farklı testlere girmesi gerekmektedir ve bu testlerde başarı yakalanırsa tamirin de başarılı olduğu ifade edilebilmektedir.

https://www.makyapelektronik.com

27 Nisan 2024, Cumartesi
Yazar: Timsah Ajans

YORUMLAR

SİZDE YAZIN

  • Ad Soyad (*)
  • E-Posta (*)
  • Doğrulama Kodu (*)
  • Yorum (*)