Doğru I/O Kartı Nasıl Seçilir?
I/O kartları uygulamalar ve sistemler için oldukça önemli olan bir kart olmaktadır. Bu nedenle de I/O kartı seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Çünkü, sisteminizde kullanacağınız her tip sinyal için toplam I/O kartı sayısını karşılaması gereken kadar I/O kartı adedine sahip olmanız gerekmektedir. Daha sonrasında ise bu adede göre belirlenen PLC boyutunun doğru seçilmesi işe başlamak için ilk önemli adımdır.
I/O sayısını belirlemeniz ardından ise son hesapladığınız orana %20’lik bir hata payı bırakmanız gerekmektedir. Çünkü elinizdeki I/O kart sayısı kadar yedek parça bulundurmanız projenizin ilerleyen aşamalarında sorun yaşama riskinizi düşürecektir. Bu durumda sizin daha rahat çalışmanız ve daha rahat hareket etmenizi sağlayacaktır. Bunların dışında ise ek olarak I/O kartı seçimlerinizde dikkat etmeni gereken birkaç minik nokta daha vardır. Bu noktalar dijital ve analog I/O kartına göre değişiklik göstermektedir.
Dijital I/O Kartı
Dijital I/O kartlarında giriş kartları oldukça önemli olmaktadır. Her bir girş sinyalinin voltaj seviyesinin (24Vdc, 220 Vac, namur, kuru kontak) olması ve tepki hızının yüksek olması gerekmektedir.
Çıkış kartlarında ise çıkış sinyalinin voltaj seviyesinin (24Vdc, 220 Vac, kuru kontak…) olması beklenmektedir. PLC çıkışının anahtarlayacağı ekipmanın (röle, kontaktör, solenoid, …) çekeceği akım değerinin ise belirli oranlarda olması gerekmektedir. Düşük seviyeli sinyallerin anahtarlanacağı durumlarda çıkış direnci ve elektriksel gürültü dikkat edilmesi gereken bir diğer konu olmaktadır. Ayrıca A.C. çıkışların kullanılması da bir avantaj sağlamaktadır.
Çoğu durumda daha yüksek kullanılan yüksek gerilim, belirli bir yük için akımda bir azalma kablo kesitini düşürerek kablolama maliyetlerinde azalmayı sağlamaktadır. İkinci ve belki de daha önemli bir avantajı ise EMI (elektromanyetik etkileşim) azalmaktadır.
Analog I/O Kartı
Analog giriş ve çıkış modülleri için ortak olan bazı terimler vardır. Bu terimler genellikle performans derecelerini açıklamak amacıyla kullanılmaktadır. Çözünürlük, modüldeki analogdan dijitale (A/D) ya da dijitalden analoga (D/A) dönüştürücünün bir analog voltajı ikili sayı olarak ne kadar doğru bir şekilde tanımlayabileceğini ya da tam tersini ifade etmektedir. İzolasyon, her giriş ya da çıkışın sistem toprağından bağımsız voltaj seviyelerinde çalışabilme kabiliyetini açıklamaktadır.