Elektronik Kart Onarımı

Elektronik Kart Onarımı

Endüstrinin her alanında kullanılan elektronik kartların bakım ve tamirinin yapılması için bazı yöntemler bulunuyor. Elektronik kart üzerindeki arıza belirlenerek oluşan arıza türüne göre müdahale şekli belirlenir. Gerekli test işlemleri gerçekleştirilir.

Elektronik Kart Tamirinde Yapılması Gerekenler

Elektronik kart tamiri için öncelikle incelenir. Elektronik kart üzerinde elektriksel test yapılması için bazı ana kompanent testler gerçekleştirilir. Tespiti yapılan elektronik kartın, malzeme arızaları lokalize edilir ve arızalı malzeme değiştirilir.

Kartın özelliklerine göre yapması gereken işlemleri, yapıp yapmadığını kontrol etmek için kart test aşamasına alınır. Onarım işlemi tamamlandıktan sonra, son olarak gerekli elektriksel testler yapılır ve kart kullanılmaya hazır hale gelir.

Elektronik Kart Testleri Nelerdir?

V- I Testi Nedir?

Herhangi bir dokümana ve bilgiye ihtiyaç duymadan, karta enerji uygulamadan arızayı tespit etme yöntemidir. Sağlam kartın referansıyla arızalı kartın karşılaştırılmasıdır. PCB üzerindeki her türlü analog ya da dijital yarı iletken malzemelerin entegre diyot, direnç, kondansatör, konnektör, transistör, trafo, yol, hat vb. malzemelerin akım-gerilim özelliklerinin gözlenmesidir. Değişik gerilim ve frekans seviyelerinde test edilerek grafiklerin karşılaştırılırken hassas arızaların belirlenmesine olanak tanır.

Fonksiyonel Test Nedir?

Elektronik malzemeye çalışması için gerekli gerilim ve sinyallerin uygulanarak, çıkışlardan doğru değerlerin alınıp alınamadığını tespit eder. Elektronik kartlar üzerinde bulunan malzemelerin devre içinde veya dışında enerji altında çalıştırılarak sağlam veya arızalı olduklarının tespit edilebilmesidir. Elektronik malzemelere gerilim uygulayarak test etme metodudur. Analog, dijital, entegre, TTL, CMOS, interface, transistör ve mikroişlemci gibi elektronik kart devrelerinin kart üzerinde ya da dışında test edilebilmesidir. Elektronik kartlar üzerinde bulunan malzemelerin aralıklarla meydana gelen ve sıcaklığa bağlı arızaların tespit edilmesi sağlanır. 

Kısa Devre Testi Nedir?

Elektronik sistemlerin içerisinde bulunan elektronik kart üzerine monte edilmiş elektronik malzemelerin ve bu malzemeleri birbiriyle iletişimini sağlayan hat ve yollar arasındaki potansiyel ölçümleri sıfır veya sıfıra yakın olmasıdır.

Programlama Testi Nedir?

Elektronik kartlar üzerinde sistemin kontrol edilmesi iki yönlü olmaktadır. Bu kontroller donanım ve yazılım olarak planlanabiliyor. Elektronik kartlar üzerinde oluşan arızalar yazılım problemleri hiç istenmeyen bir arıza türüdür.

Hafızalı malzemeler de dijital malzemeler grubuna giriyor. Bunun nedeni, sıfır ve bir lojik değerlerine depo edilebiliyor. Çeşitleri mevcuttur.

Elektronik bir sistemin arızasının tespit edilmesinde hafızalı programlı malzemelerin test edilmesi oldukça önemli bir yere sahiptir.

https://makyapelektronik.com/

17 Nisan 2024, Çarşamba
Yazar: Makyap Elektronik Makine

YORUMLAR

SİZDE YAZIN

  • Ad Soyad (*)
  • E-Posta (*)
  • Doğrulama Kodu (*)
  • Yorum (*)