Encoder Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

Encoder Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

Encoder, bağlı olduğu motor milinin hareketine karşılık sayısal elektrik sinyali üreten elektromekanik cihaza verilen isimdir. Hassas kontrollü makinelerin tüm hareketleri ve pozisyon bilgileri farklı tipte ve modelde enkoderler aracılığıyla sağlanıyor. Encoder bir şaftın açısal konumunu, hareketini, eksenini analog veya dijital bir koda dönüştürüyor.

Bağlanan milin mevcut konumlarını izlemek ve geri bildirimi sağlayan bir algılama cihazıdır. Genellikle servo motor, robot, hareketli kamera, CNC tezgâhları, otomasyon gibi birçok kullanım alanı bulunuyor. Encoderler; doğrusal şekilde çalışan (Lineer Encoder) ve dönel şekilde çalışan (Rotary Encoder) olarak ikiye ayrılıyor.

Encoder Nedir?

Encoder (Sinyal üretici), bir milin dönme ya da ötelenme hareketine karşılık, sayısal bir elektrik sinyali üreten elektromekanik bir mekanizmadır. Bu kodlayıcılar konum, sayım, hız veya yönü belirlemek için geri bildirim sinyali gönderir.

Encoderler, sinyal oluşturabilmek için mekanik, manyetik, optik ve dirençli sistemlerini kullanır. Optik algılamada encoder ışık kesitine bağlı olarak geri bildirim sağlar.

Encoder Nerelerde Kullanılır?

Encoderlerin kullanım alanları şu şekildedir;

·        Otomasyon sistemleri

·        Endüstriyel kontrol işlemleri

·        Deri ve tekstil işleme makineleri

·        CNC tezgâhları

·        Presleme makineleri, vinç

·        Paketleme ve baskı makineleri

·        Medikal makineler ve cihazlar

·        Kapı kontrol makineleri ve cihazlar

·        Levha işleme makineleri ve cihazlar

·        Servo motorları ve sistemleri

·        Çimento ve diğer yapı ürünleri işleme makineleri

·        Balanslar ve ölçekler

Encoder Çeşitleri ve Çalışma Prensibi

Encoderler, sinyal oluşturmak için farklı teknolojilerden yararlanır. Bunlar; manyetik, mekanik, dirençli ve optiktir. En çok optik kullanılır. Optik algılamada, kodlayıcı ışık kesintisine dayalı olarak geri bildirim sağlar.

Encoder şaftının bağlantı şekline göre

Milli tip (Shaft encoder)

Delik milli tip (Hollow shaft encoder) olarak ikiye ayrılır.

Sinyal algılama da manyetik ve optik algılamalı olarak iki çeşittir. Pozisyon konum belirlemede ise Mutlak (Absolute) Encoder ve Artımsal (Incremental Encoder kullanılır.

Mutlak Encoder: Encodere güç verildiği anda dönen mile göre dijital bit dizileri şeklinde birbirine benzemeyen çıkışlar vererek konumu belirler. Enerji kesilmesi halinde son konumunda kalır. Tekrar enerji aldığında kaldığı konumdan işlemeye devam eder.

Artımsal Encoder: Dönen mil için sürekli sinyal üreterek bulunduğu konumu bilgilendirmede ve sayma işlemlerinde yararlanılır. Bu tip encoderler mutlak encoderlardan farkı enerji aldıkları andan itibaren bulunduğu konumu 0 olarak kabul eder ve bu değerin üzerine işlem yapar. Bu tip encoderler endüstriyel robotlar, CNC tezgahlarda, antenler, medikal cihazlar, paketleme makineleri, deri işleme makineleri, şişeleme makinelerinde kullanılır.

Encoder Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Pals sayısı: Encoderlerin her dönüşte üretmiş olduğu pals sayısı

Encoder kategorisi: Milli encoder veya delik milli encoder gibi

Boyutu: Uzunluk ve çap derinliği gibi

Yapı malzemesi: Alüminyum, ABS, çelik gibi çalışacak ortama göre yapı malzemeleri seçilmelidir.

https://makyapelektronik.com/

21 Kasım 2024, Perşembe
Yazar: Timsah Ajans

YORUMLAR

SİZDE YAZIN

  • Ad Soyad (*)
  • E-Posta (*)
  • Doğrulama Kodu (*)
  • Yorum (*)