Mitsubıshi Servo Motor Encoder Çalışma Prensibi

Mitsubıshi Servo Motor Encoder  Çalışma Prensibi

Encoder Çeşitleri ve Çalışma Prensibi

Sinyal üreticiler sinyal oluşturmak için farklı teknolojilerden yararlanır. Bunlar mekanik, direnç, manyetik ve optiktir. En sık tercih edilen optiktir. Optik algılamada kodlayıcı ışık kesintisine dayalı geri bildirim sağlamaktadır.

Encoder şaftın bağlantısına göre milli tip (shaft encoder) ve delik milli tip (hollow shaft encoder) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Ayrıca sinyal algılama da manyetik ve optik algılamalı olarak iki türdür. Pozisyon konum belirlemede ise mutlak (absolute) ve artımsal (ıncremental) encoder kullanılır.

Mutlak Encoder

Sinyal üreticiye güç verildiği anda dönen mile göre dijital bit dizileri şeklinde birbirine benzemeyen çıkışlar vererek konum belirlenir. Enerji kesildiği takdirde de son konumda sabitlenir. Tekrar enerji aldığında da konum yenilenir.

Artımsal Encoder

Dönen mil ile sürekli sinyal üretilerek bulunulan konum hakkında bilgilendirmede ve sayma işlemelerinde yararlanılmaktadır. Bu tip, mutlak sinyal üreticiden farklı enerji aldıkları anda bulunulan konumu 0 kabul eder ve işlemlerini bu şekilde gerçekleştirir. Dönen mil encoderler endüstriyel robotlar, CNC tezgahlar, antenler, medikal cihazlar, paketleme makineleri, deri işleme makineleri ve şişeleme makineleri gibi birçok araçta kullanılmaktadır.

Encoder Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Encoder seçimi yapılırken, encoderlerin her dönüşte üretmiş olduğu pals sayısına, milli ya da delik milli encoder gibi kategorisine, uzunluğuna, çap derinliğine, hangi yapı malzemelerinde kullanılacağı gibi bilgilere dikkat edilmelidir.

www.makyapelektronik.com

İnstagram: https://www.instagram.com/makyaptr/

Facebook: https://www.facebook.com/makyap.elektronik.77/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCwEA9j723u7GntTWhWYaLlQ

Twitter: https://twitter.com/makyaptr 

04 Mayıs 2024, Cumartesi
Yazar: Makyap Elektronik

YORUMLAR

SİZDE YAZIN

  • Ad Soyad (*)
  • E-Posta (*)
  • Doğrulama Kodu (*)
  • Yorum (*)