Operatör Panel
Operatör panelleri makinenin en önemli kısımlarından birini oluşturuyor. Makinenin dış makyajı olarak tanımlanabilecek operatör panelin, son yıllarda kullanıcı hatalarını azaltmak amacıyla kullanımı arttı. Operatör panel, çoğu makinenin veya sistemin olmazsa olmazları arasında yer alıyor.
Operatör Panel Nedir?
Kontrol sistemlerinin ilk kullanımından itibaren makine ile insan arasındaki anlaşma ihtiyacı buton, pako, şalter, lamba gibi aygıtlar aracılığıyla giderilmiştir. Kontrol elemanı olarak PLC’lerin kullanılmaya başlamasıyla PLC’nin verimli kullanılmasını sağlamak üzere buton ve lamba sayıları makinelerin karmaşıklığı ile doğru orantılı artmıştır.
Ancak buton, lamba gibi makine ile operatörün anlaşmasını sağlayacak her eleman için en azından bir delik delme ve kablo bağlantılarının yapılması ihtiyacı hem maliyeti arttırmış hem de makinelerin operatör tarafından kullanılmasını zorlaştırmıştır.
Bütün bilgilerin bir ekran üzerinde operatöre sunulması, operatörün gerekli bilgileri bu ekran üzerinden üretim hattına iletilmesi operatör panel kullanmanın avantajları arasındadır. Bu tip haberleşme ve bilgi ihtiyacının olması operatör panellerine olan ihtiyacı artırmıştır. Bu ihtiyaçları karşılama üzere operatör paneli üreticilerine yeni fonksiyonlar eklenmeye başlamıştır.
Operatör Panel Çeşitleri
Operatör panel çeşitleri, operatör panel PLC, DP vb. bilgisayar tabanlı sistemlerde, sistem kurulumu aşamasında seçilebilir ya da var olan sisteme sonradan eklenebilir. Üretici firmaları bunu ön görerek üretimlerini gerçekleştirir. Farklı markaların operatör panelleri birbirleriyle kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır.
Bu seviyede en önemli olan kullanıcının kendi sistemi için en uygun paneli belirleyebilmesidir. Operatör paneli seçilirken üretici firma tarafından kataloglar incelenmeli ve buna göre seçim yapılmalıdır.
Push Button Paneller
Push Button Paneller istenildiğinde değiştirilebilen esnek yapısı ve kolay kablo bağlantısı ile geleneksel kontrol panolarına alternatif olarak kullanılıyor. Yumuşak ön yüzeyi ve kolay temizlenebilir olması nedeniyle özellikle gıda sektöründe tercih ediliyor. İstenildiği takdirde normal buton, ışıklı ikaz ya da acil stop butonu eklenebiliyor.
Mikro Paneller
Mikro paneller, küçük ölçekli makine ve tesislerin izlenmesinde kullanılan operatör panellerdir. Test panel ya da dokunmatik panel olarak üretiliyor. Yapısı karmaşık olmayan 6 PLC ile kullanılıyor. Haberleşme protokolü olan sadece MPI (multipoint interface) kullanılabilir
Operatör Panelini Programlama Editörü Kullanımı
Operatör panelini programlama editörü kullanımı sistem için uygun operatör paneli seçildikten sonra seçilen panele uygun programlama dili belirlenir. Üretici firmalar operatör panelleri için kullanılması gereken programı tavsiye eder. Bu aşamada yapılaması gereken tavsiye edilen programlama dilleri içinden sistem için en uygun olanı seçmektir.
Orta Ölçekli Uygulamalarda En Çok Kullanılan Operatör Paneli
Paneller, orta ölçekli uygulamalarda en çok tercih edilen operatör paneli sınıfıdır. Tuş takımı ve dokunmatik ekran olarak üretilir. Bu iki özellik aynı operatör panelde yer alabilir. Farklı uygulamalar için tercih edilecek farklı büyüklükte panel üretiliyor. Büyüklüğüne bağlı olarak haberleşme özellikleri ve veri saklama hafızası değişiklik gösteriyor.