PLC SİSTEMLERİ

PLC SİSTEMLERİ

Programlanabilir Kontrol Cihazı (PLC ya da Programmable Logic Controller), algılayıcılar aracılığıyla edindiği bilgiyi, kendine verilen program bağlamında işleyen ve iş elemanlarına ileten mikroişlemci tabanlı bir cihazdır.

PLC’li denetim ile sayısal olarak bir elektronik sistem çalışması ve endüstriyel çevre koşulları sağlanmaktadır. Elektronik sistem sayısal ya da analog giriş/çıkış modülleri ile makine ya da işlemlerin birden fazla tipini kontrol edebilmektedir. Bu hedef ile lojik, sıralama, sayma, veri işleme, karşılaştırma ve aritmetik işlemler gibi birçok fonksiyonun programlanmasına destek girişlerini değerlendirip çıkışları atayan, bellek, giriş, çıkış, CPU ve programlayıcı bölümlerden meydana gelen entegre edilebilir bir cihaz olma özelliği taşımaktadır.

PLC cihazlar otomasyon devrelerine yardımcı olan röleler, zaman röleleri, sayıcılar gibi birçok devrenin uzaktan kumanda edilebilen elemanları kullanan mikroişlemci temellinde şekillenen cihazlardır. PLC cihazlarda zamanlama, sayma sıralama, her türlü kombinasyon ve ardışık lojik işlemler yazılımla gerçekleştirilmektedir. Bundan kaynaklı olarak da karmaşık otomasyon problemleri hızlı ve güvenli bir şekilde çözmek oldukça mümkündür.

PLC Özellikleri

PLC cihazların kullanımı kolaydır. Güvenilirdir ve az yer kaplar. Nadiren arıza yapabilir. Yeniliklere çok hızlı uyum sağlayabilirler. Kablo bağlantı sayısı minimum düzeydedir. Giriş ve çıkışların durumları çok rahat izlenebilmektedir.

PLC’nin Kullanım Amacı ve Alanları

PLC cihazlar endüstriyel olarak tasarlanan, sayısal prensiplere bağımlı yazılan fonksiyonları gerçekleştiren, bir sistem veya sistem grubunun giriş-çıkış kartları ile kontrol eden, içinde bulunan zamanlama, sayma, saklama gibi aritmetik işlemlerin fonksiyonları aracılığıyla kontrol eden elektronik bir cihazdır. Aritmetik işlem yetenekleri PLC’lere sonradan eklenen cihazların, geri beslemeli kontrol sistemlerinde kullanılabilir kılmıştır.

PLC sistemleri sahada ortaya çıkan fiziksel olayları, değişimleri ve hareketlilikleri çok çeşitli ölçüm aletleri aracılığıyla belirleyerek edindiği bilgileri yazılan kullanıcılar programlarına göre bir değerlendirmeye sokar. Mantıksal ögeler ile meydana gelen sonuçları da kumanda ettiği elemanlar ile sahaya yansıtmaktadır.

PLC’nin Kullanım Alanları

Çeşitli alanda kullanılan özellikle kontrol mühendisliği gibi birkaç alanda oldukça önemli olan PLC’ler kimyadan, gıdaya, üretimden depolamaya kadar uzanan bir kapsama sahiptir. Hızlı gelişmelere paralel ilerleyen PLC teknolojisi her gün daha büyük yollar kat etmekte ve bu bağlamda da birçok mühendislik alanı için yepyeni ufuklar geliştirmektedir. Neredeyse endüstrinin her alanında kullanılan PLC’ler genellikle şu alanlarda ağırlıklı durumdadır;

Sıra Kontrol

PLC’lerin en sık kullanıldığı alan ‘sıralı çalışma’ özelliği ile röleli sistemlere en yakın uygulamadır. Uygulama bakımından, bağımsız makineler veya makine hatları, konveyör, paketleme makinelerinde hatta modern asansör kontrol sistemlerinde ağırlıklı olarak kullanılmaktadır.

Hareket Kontrolü

Doğrusal veya döner hareket denetim sistemlerinin PLC’de bütünleşmesidir. Bunlara örnek verilecek olursa; kartezyen robotlar, film, kauçuk, dokunmamış kumaş tekstil sistemleri ve daha niceleri denebilir.

Süreç Denetimi

Süreç denetimi uygulaması PLC’nin birden fazla fiziksel parametreyi (basınç, sıcaklık, hız, debi, ağırlık gibi) denetleme yeteneği ile bağlantılıdır. Bu da bir kapalı çevrim denetim sistemi oluşturabilmek için, analog I/O (giriş/çıkış) gerektirmektedir. PID yazılımının kullanımının artması ile PLC, tek başına çalışan çevrim denetleyicilerinin işlevini üstlenmeye başlamıştır. Diğer bir kullanım alanı da her ikisinin en iyi özelliklerinin kullanılarak PLC ile kontrolörlerin bütünselleşmesidir. Bu duruma tipik örnek olarak plastik enjeksiyon makineleri ve ısıtma fırınları verilebilmektedir.

Veri Yönetimi

PLC ile veri toplama, inceleme ve işleme son yıllarda büyük oranda gelişmiştir. PLC’ler denetlediği proses hakkında veri toplayıcı olarak kullanılabilmektedir. Sonra bu veri, denetleyicinin belleğindeki referans veri ile karşılaştırılıp, rapor alımı için başka bir aygıta aktarılabilmektedir. Bu uygulama ise genellikle büyük malzeme işleme sistemlerinde, kağıt, metal ve yiyecek işleme gibi birçok proseste kullanılabilmektedir.

https://makyapelektronik.com/

13 Nisan 2024, Cumartesi
Yazar: Makyap Elektronik Makine

YORUMLAR

SİZDE YAZIN

  • Ad Soyad (*)
  • E-Posta (*)
  • Doğrulama Kodu (*)
  • Yorum (*)