Rotor Çalışma Prensibi
Servo motorda statör çalışma prensibi
Statör kendisini kontrol edecek olan enerji kaynağından kontrollü ve yönlü olmak üzere almış olduğu elektrik enerjisini yine yönlü olmak üzere manyetik alana çevirir. Bu dairesel manyetik alanın içerisinde bulunan rotor statör tarafından üretilmiş olan manyetik alana maaruz kalmak şartıyla yönü enerji kaynağı tarafından belirlenmiş olan yönde dönmeye başlar.
Servo motorda rotor çalışma prensibi
Rotor AC servolarda rotor üzerinde bulunan daimi mıktanısların diğer bir manyetik alan tarafından uyarılmasıyla motor milinin dönmesini sağlayan dairesel silindirik bir malzemedir.
Servo motorda statör ve rotor arasındaki elektriksel ve manyetik ilişki
Rotorla statoru düşündüğümüzde aslında döner bir transformatör olduğunu hayal edebiliriz. Statöre uygulanan enerji rotora rotordan da dışarıya hareket enerjisi olarak dönüşmektedir. Aynı şekilde motor mili harici bir güçle döndürüldüğü zaman rotor üzerindeki manyetik alan sargılarını takrik ederek motor uçlarından tekrardan bir jeneratör mantığı ile enerji almamızı sağlayabilir.
Rotor manyetik alanı ile enkoder ve resörver arasındaki ilişki
Statör tarafından uygulanan manyetik alan sonucunda dönme hareketini gerçekleştiren rotor mili aynı zamanda enkoderi veya resörveride döndürmek suretiyle tahrik eder. Enkoder ve resörverde kendi özellikleri esasıyla dönme hareketlerinin eylemlerini tekrar sürücüye haber vermek suretiyle servo mantığının haberleşme ve data geri dönüşüm mantığını oluşturur.
https://www.makyapelektronik.com
Bizleri sosyal hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
İnstagram: https://www.instagram.com/makyaptr/
Facebook: https://www.facebook.com/makyap.elektronik.77/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCwEA9j723u7GntTWhWYaLlQ
Twitter: https://twitter.com/makyaptr