Servo Motor Bakımı Nasıl Yapılır?
Servo motorlar genel olarak yük ya da aktarma organından gelen sistemlerden oluşur. Bu motor sistemi, mekanik servo değerine uygun bir şekilde hareket edilmesini sağlayan güçtür. Dört bileşenden oluşan servo motor sistemi birden farklı nedenden dolayı bozulma sorunları yaşayabilir. Hızlı bir şekilde servo motorun tamir edilebilmesi için hasar tespitini yapmak büyük önem taşır. En kısa sürede sorunu anlamak ve gerekli adımları atmak servo motor arızasını çözmenin ilk adımıdır.
Servo motor tamirinin nasıl yapılacağı ile ilgili detaylara aşağıdan ulaşabilir ve adımlarıyla birlikte uygulamaya geçebilirsiniz.
Öncelikle servo motorun fiziksel ve görsel kontroller yapılarak ilk teşhis sağlanır.
Motorun gövdesinde kırılma-çatlama, bağlantı soketlerinde ve pinlerinde herhangi bir hasar olup olmadığına bakılır.
Servo motor dinamik testlerden geçirilerek mekanik ya da magnetik kayıpların varlığı tespit edilir.
Elektriksel testler yapılarak servo motorun sorunları denetlenir. Buna göre servo motorun sargılarında, statör manyetik alanında ve rotor manyetik alanında güç kaybının varlığı kontrol edilir.
Tüm test aşamalarından sonra servo motorun enkoder ve gövde kodları tespit edilerek motor açılır, rotor ve statörün iç muayeneleri yapılarak durum tespiti yapılır.
Bu esnada motorun başka yerlerdeki sorunlarını algılamak için milde salgı olup olmadığına bakılır.
Daha sonra sırasıyla motorun rulman yatakları ölçülür, daha sonra uygun değerlere sahip rulman seçimi yapılır. Motorun içinde herhangi bir sorun, çatlama ve benzeri durum oluşmuşsa sargı yöntemi uygulanır. Son aşamada fırına verilerek sargı ve tamir işlemi tamamlanır.
Servo motorla işlem bittiğinde toplama için hazır hale getirilir.
Gövde toplama işleminden sonra resorver veya enkoderin tamiri, bakımı ve kalibrasyonu yapılarak adımlara devam edilir.
Toplama işleminin ardından servo motor çeşitli elektriksel testlerden geçerek çalışabilirliğini gösterir ya da sorunlar devam ediyorsa tespit edilir.
Servo motorun üzerinde bulunan enkoder ve resorver uygun çalışma sinyalleri verdiğinde tamir işlemlerinin olumlu sonuçlandığı anlaşılır.
Son olarak servo motorun gerekli dış bakımı, fırınlama, boyama ve temizlik aşamaları yapılarak bakım işlemine son verilir.