Servo Motor Kontrölleri ve Aşamaları
Servo motorlar doğrudan şebeke ile çalıştırılamayan motorlar olmaktadır. Servo motoru çalıştırmak için kesinlikle bir servo sürücüsüne gerek duyulmaktadır. Servo sürücü sistemi ile kontrol edilen servo motorlar zaten bütün üretici firmalar tarafından takım olarak üretilmektedir. Her marka servo motor kendi markası ile sürülmektedir. Diğer markalar ile de sürülebilmektedir ancak bu durum zorlu olabilmektedir.
Servo inverterleri pozisyon kontrolü yapabilmektedir. Bu da motorun hata vermesine sebep olabilmektedir. Servo motor kontrol sistemleri kontrol ünitesi, cnc kontrol ünitesi veya operatör paneli ile sürülebilmektedir. Servo motor kontrolü üretim kalitesi açısından büyük önem taşımaktadır. İncelikli ve hızlı yapılmış bir kontrol, üretimde pürüzsüz yüzeyler, ergonomik ve istenilen ebatta malzemeler ve ekonomi olarak faydası alınan bir işlemler olmaktadır.
Servo Motor Kontrolü Çeşitleri
Servo motorun kontrol çeşitlerini bulunmaktadır ve her bir çeşit diğerinden farklı olmaktadır. Bu nedenle bu çeşitleri sizler için derledik.
Pozisyon Kontrol Modu (Harici Sinyal Girişi ile)
Servo sürücü servo motorun üzerinden gelen pozisyon komutu ile ilintili olarak pozisyon kontrolü yapan sürücüler olmaktadır. Kontrol komutu harici sinyal girişi olmaktadır ve sinyal tipi kare dalga pals olarak ölçülmektedir.
Pozisyon Kontrolü Modu (Dahili Parametre Girişi ile)
Kontrol komutu dahili parametreler yardımı ile de yapılabilmektedir. Sekiz dijital giriş kombine edilerek gerçekleştirilir. Kontrol komutu ise dijital giriş sinyalleri arasından seçilmektedir.
Servo motorlarda pozisyon kontrolü yaparken motor kablosu, servo motora bağlanmalıdır. Enkoder kablosu da aynı biçimde bağlanmalıdır. Daha sonra enkoder kablosu ve motor kablosu sürücüye bağlanmalıdır.
Dual Kontrol Modu (İkili)
Pt ya da S kontrol modu dijital giriş sinyali ile seçilebilmektedir. Pt ya da T kontrol modu da dijital giriş sinyali ile seçilebilmektedir. Pr veya S kontrol modu ile Pr veya T kontrol modu dijital giriş sinyaliyle seçilebilmektedir.
Hız Kontrol Modu
Hız kontrol komutundan alınan hız bilgisi ile servo motor hedef hızı kontrol etmektedir. Dahili bir parametre olan hız kontrol komutu harici bir sinyalle veya potansiyometre ile verilebilmektedir.
Hız Kontrol Modu (Analog Girişsiz)
Hız kontrol komutundan alınan hız bilgisine göre servo motor sürücüsü, servo motoru kontrol edebilmektedir. Hız kontrol komutu dahili bir parametredir ve harici sinyal girişi bulunmamaktadır.
Hız kontrol modunda motor kablosu öncelikle motora bağlanmalıdır. Bu işlem yapılırken çentiğe dikkat edilmesi gerekmektedir. Enkoder kablosu da aynı şekilde dikkatlice yerleştirilmelidir. Ardından bu kablolar motor sürücüsüne bağlanmaktadır.
Tork Kontrol Modu
Tork kontrol komutundan alınan tork bilgisi ile ilintili olarak servo motor hızı kontrol edilebilmektedir. Dahili parametrelerden giriş ya da harici sinyal girişlerden biri olabilmektedir. Bu da dijital sinyallerden seçilebilmektedir.
Tork Kontrol Modu (Analog Girişsiz)
Tork kontrol komutundan alınan bilgi ile servo motor hızı kontrol edilmektedir. Dahili parametrelerden giriş alınabilmektedir. Fakat harici sinyal girişi olmamaktadır.
JOG Modu
Kesik çalışma moduna verilen isim olmaktadır. Sürücü üzerinde ayarlanan sabit hızda manuel olarak motorun çalıştığı modu ifade etmektedir. Üzerine basıldığında çalışmakta, bırakıldığında ise durmaktadır.