Servo Motor Nedir?

Servo Motor Nedir?

Servo motor nedir?

Basit tanımıyla milin dönme hareketlerini denetleyebilen ve kontrol edilebilen motorlara servo motor denir ve servo kelimesinin başlıca anlamı geri dönüş sistemi ile kendi hareketlerini denetleyen sistemin genel adıdır. Servo motor çeşitleri talepler ve uygunluk esasları doğrultusuna göre bir çok üretici tarafından farklı güçlerde ve özelliklerde tasarlanarak üretilmektedir. Temel noktada incelersek servo motorlar kendi aralarında AC ve DC olmak üzere iki temel gruba ayrılır.

DC servo motorlar

Dc servo motorlarda tork kontrolü AC'lere göre daha mükemmel olduğundan dolayı bir çok noktada DC fırçalı servo motorlar tercih edilir. DC fırçalı servo motorlarında kollektör ve kömür bakımları kullanıcılar tarafından bir dez avantaj olarak algılanabilir. Gerçekte hizmet kalitesi göz önüne alındığında DC fırçalı servo motor tercih edilen bir motor olmalıdır.

AC servo motorlar

AC servo motorun üretimi daha kolay olduğundan dolayı doğal olarak maaliyeti daha düşüktür. AC servo motorun bakımı DC  servo motora oranla daha kolaydır. Güç kontrolu ve tork kontrolü olarak DC servo kadar mükemmel değildir.

Servo motorun çalışma prensipleri

Her motorun çalışma prensibinde olduğu gibi servo motorlarda da bir manyetik alan kontrolü esası söz konusudur. Döner alan ilkesine bağlı olmak üzere DC motor sürücüsü veya AC motor sürücüsü kontrol edecek olduğu motorun sargılarına döner alan mantığı çercevesi içerisinde AC yada DC enerji tatbik ederek rotarda oluşan manyetik esasıyla motor milini kontrollü bir şekilde dönmesini sağlar

Servo Motorun Kullanım Alanı

Makalemizde bahsetmiş olduğumuz servo motorlar ölçekli iş yapılacak olan her yerde kullanmaya müsait motorlardır. Özellikle servo motorlar CNC tezgahlar üzerinde aktif ve yoğun olarak kullanılmaktadır. CNC servo motorlar yaptıkları iş itibari ile özenle seçilmelidir bu konuya hakim kişiler tarafından güçleri çalışma akımları devir/dakika sayıları doğru olarak tespit edilirse çalışma hizmet kaliteside daha yüksek olur.

Servo motor fiyatları

Servo motor fiyatları yapmış oldukları önemli işler gereği ve üretim teknolojileri esasıyla oluşturduğu maaliyetlerden dolayı diğer asenkron motorlara oranla fiyatları yüksek motorlardır. Tabiki servo motorun vermiş olduğu hizmeti göz önüne aldığımız zaman fiyatının hakkını ziyadesiyle vermektedir.

19 Nisan 2024, Cuma
Yazar: Harun Bilgin

YORUMLAR

Engin Dündar 22 Aralık 2016, Perşembe - 09:26:57

Selamlar lisan bey Ben bir sevo motor işcisi veya Selvi motor pazarlamacısı veya Selvi motor tamircisi olabilirmiyim ?

Ahmet SAĞIRLI 07 Mayıs 2016, Cumartesi - 15:05:08

Çok faydalı bir yazı olmuş emeğinize sağlık.

Özkan Güral 07 Mayıs 2016, Cumartesi - 15:44:45

Çok açıklayıcı kısa ve net bir bilgi vermişsiniz. Teşekkürler.

SİZDE YAZIN

  • Ad Soyad (*)
  • E-Posta (*)
  • Doğrulama Kodu (*)
  • Yorum (*)