Servo Motor Nedir? Servo Motor Kullanım Alanları
Servo motor, motor ve robot teknolojisinde en fazla kullanılan motor çeşitleri arasında yer alıyor. Servo motorlar, çıkış, mekaniksel konumlar, hız veya ivme kontrolünü hatasız bir şekilde yapan bir sistem olarak tanımlanıyor. Servo motorlar, özellikle robot teknolojisinde kullanılıyor.
Servo Motor Nedir?
Servo motor, bir mekanizmanın işleyişini denetleyerek performansını etkileyebilecek hataları geri bildirim sinyalleri yardımıyla kısa zaman aralığında kontrol eden ve bu hataları engelleyen bir DC motor çeşididir. Servo motorlar, bazı uygulama alanlarında dönüş yolunun belirli açılarla dönmesinin istenilen uygulama alanlarında tercih ediliyor.
Servo motor içerisinde kontrol kartı, DC veya AC motor, şaft, dişli, potansıyometre, enkoder ve amplikatör bulunuyor Servo motor içerisinde bulunan parçalar sayesinde belirli bir açıya, konuma ve hıza sahiptir. Motor, şaftın son komut pozisyonunu temsil eden hareket miktarını saptayan, analog veya dijital bir elektrik sinyali ile kontrol edilir. Bir kodlayıcı türü, hız ve konum geri bildirimini sağlayan bir sensör işlevi görür. Kullanılan alanlar; robotlar, ev aletleri, endüstriyel alanlarda, oyuncaklarda ve hobi amaçlı çalışmalarda kullanılıyor.
Servo Motor Çeşitleri
AC -DC Servo: Servo motorlar genel olarak AC Servo ve DC Servo olarak iki farklı şekilde tanımlanabilir. AC Servo Motorlar endüstride kullanılan motor çeşididir.
Dijital – Analog Servo: RC Servolar devre yapılarına göre Analog Servo ve Dijital Servo olmak üzere ikiye ayrılıyor. Dijital servolar, analog servolara göre daha yüksek frekansta çalışır. Böylece dijital servolar komutlara daha hızlı ve net tepki verirler. Daha yumuşak bir hızlanma sağlanır. Analog servolara göre bazı dezavantajları vardır. Dijital servolar, analog servolara göre daha fazla enerji harcadıkları için pil ömrü daha çabuk tükeniyor.
Çekirdeksiz – Fırçasız Motor: RC Servolar, içlerindeki mekanizmada bulunan motorlara göre değişkenlik gösteriyor. Çekirdeksiz motorlar kablolar yardımıyla manyetik alan oluşturabiliyor. Hafif bir yapısı vardır ve daha çabuk tepki verebilir ve daha yumuşak bir hareket söz konusudur. Fırçasız motorların avantajı ise daha verimli ve daha çok güç üretebilmeleridir.
Servo Motorların Kullanım Alanları
Servo motorların kullanım alanları oldukça geniştir. Servo motorlar hassas tezgahlarda, pozisyon belirleme sistemleri, dijital kontrol makinaları, bellekli makineler, bilgisayar donanımları, alternatif devir ayar mekanizmaları, yüksek hızlı çip yerleştiricilerinde, tıbbi cihazlarda, büro makineleri, paketleme sistemleri, dikiş makineleri, laboratuvar ekipmanları, kaynak makineleri, pompalar, radarlar, nümerik kontrollü makineler, otomatik ve sabit klimalar, otomatik kapı gibi yerlerde kullanılıyor.
Servo Motor Özellikleri
- Diğer motor türlerine göre daha hassas bir yapısı vardır.
- Açısal dönme yöntemi ile çalışırlar.
- Endüstride yaygın olarak kullanılırlar.
- Mikrobilgisayarlar tarafından kolaylıkla kontrol edilirler.
- Servo motorların döndürme momentleri yüksektir.
- Döndürme momentinin iki katı kadar olan değerlere kısa süreli olarak yüklenirler.
- Hareket sayıları fazla olmasına rağmen bu durum olumsuz etki yaratmaz.
- Kalkış momentleri küçüktür. Verilen momentleri hemen algılayıp uygularlar.