Servo Sürücü Tamiri ve Servisi

Servo Sürücü Tamiri ve Servisi

Servo sürücü tamiratında geçmeden önce bu sürücüyü biraz tanıyalım;

Her elektronik cihazın çok değerli parçaları vardır. Örneğin bir araba için motor ne kadar önemli ve motor olmadan arabanın hiç işe yaramayacağı kesindir. İşte servo sürücülerde bir elektronik cihaz için bu kadar önemlidir.

 

Servo Sürücü Nedir?

Servo sürücüleri sistemi; sürücü,a kodlayıcı, denetleyici, geri besleme ve motor olmak üzere 4 ana bileşenden oluşan, motorun görevini iletip, denetleyiciden gelen mesaj doğrultusunda elektrik akımını motora iletmekle yükümlüdür. Bununla beraber birde kontrol cihazı, yörünge ve yol durumunu hesaplayarak sürücüye sinyal vermektedir. Yani, servo sürücü; cihaz içindeki hareketliliği sağlamaya yarayan enerji akımını motora göndermektedir. Toparlayacak olursak; servo sürücüler; bir motorun hızını, pozisyon ve moment gibi değişkenlerin ayarını yapan bir elektronik güç sistemidir. Bir servo sürücünün tamiri aşamasında da bu sıralama takip edilir ve sorunun kaynağı da hangi aksamın arızalandığı konusunda belirleyici olur.

 

Şimdide bu harika parçanın tamiratına bir göz atalım.

Elektronik cihazın bir parçası olan servo sürücünün bozulması halinde cihaz çalışamaz hale gelir veya en iyi ihtimalle kilitlenme, durma veya yavaşlama sorunlarına sebebiyet verir. Haliyle bu kadar değerli bir mekanizmanın tamiratı da kendisi kadar önemli ve değerlidir. Her cihaz arızalanabilir. Önemli olan onarımı ve bakımında bu işin uzmanları ile çalışıyor olabilmektir.

 

Servo Sürücü Tamiri Nasıl Yapılır?

Servo sürücülerin önemine yukarıda kısaca değindik. Bu kadar kısa bir bilgiden bile bu derece önemli bir parçanın tamiratı da kendisi kadar önemli olduğuna göre, piyasada bu alanda kök salmış ve müşterilerinden tam not almış servisler veya ustalardan yardım almak sorunun kaynağını kökünden çözecek ve hatta cihazı ilk günkü dinamikliğine kavuşturacaktır. Her işin uzmanı olduğu gibi servo sürücüleri konusunda da uzman servisler ve kişiler bulunmakta. Servo sürücü tamiri düşünüldüğünden bile daha hassas bir profesyonellik ve dikkat gerektiren bir iş olduğundan dolayı sadece bu alanın uzmanına yaptırılması gerekir. aksi halde en küçük hata sürücüyü tamamen kullanılamaz hale getirebilecektir.

 

Servo sürücü tamiratı yapılırken ilk yapılması gereken arızayı tespit etmektir. Bu arıza pek çok nedenden kaynaklanabilir ancak genel itibariyle görülen arıza tipleri nem, yüksek ısı, yüksek voltaj, çalıştırmada yapılan hatalar veya yazılımdan kaynaklanan arızalardır.

Servo sürücülerinin tespitinde hata kodlarından yararlanılır ve bu kodlar sayesinde arıza kısa sürede tespit edilecektir. Servo sürücüleri hangi sebeple arızalanırsa arızalansın sırasıyla takip edilmesi gereken adımlar vardır bunları sırasıyla inceleyelim;

Bu tarz arızalarda cihaz üzerinde yani fiziksel olarak bir kontrol gereklidir. Cihaz herhangi bir darbe aldı mı, fazla neme maruz kaldı mı vs..

  • Sürücünün kapakları açılır ve genel bir kontrol yapılır.
  • Servo Sürücüdeki arızanın tespiti noktasında ilk kontroller yapıldıktan sonra elektrik verilip verilmemesine karar verilir.
  • Enerji verildikten sonra servo sürücünün farklı noktalarındaki gerilimin ölçümü yapılır.
  • Sürücünün temel özelliklerinin olup olmadığının kontrolü yapılır.
  • Arıza tespit edildikten sonra bunun türüne en uygun çözüm yöntemleri kullanılır.
  • Servo sürücü tamiri genel olarak bu şekilde yapılır ve arıza tamiri yapıldıktan sonra sürücü teste alınır ve tamiratın tam olarak başarılı olup olmadığına bakılır.

Bizleri sosyal hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

İnstagram: https://www.instagram.com/makyaptr/

Facebook: https://www.facebook.com/makyap.elektronik.77/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCwEA9j723u7GntTWhWYaLlQ

Twitter: https://twitter.com/makyaptr

25 Nisan 2024, Perşembe
Yazar: Makyap Elektronik Makine

YORUMLAR

SİZDE YAZIN

  • Ad Soyad (*)
  • E-Posta (*)
  • Doğrulama Kodu (*)
  • Yorum (*)