Soft Starter Nedir ?

Soft Starter Nedir ?

Elektrik sistemlerinde meydana gelen arızaları en az seviyeye indirmek için yeni aygıtlar geliştirilmiştir. Asenkron motorlar kalkınma sırasında sisteme önemli zararlar vermektedir. Bu nedenle oluşan arızaları en aza indirmek için yol vericiler üretilmiştir. Yol verme şekilleri arasında soft starter ile yapılan başlangıç verim sağlamaktadır.

Yumuşak yol verici diğer adıyla soft starter, asenkron motorlara yarı iletken (tristör) güç anahtarları ile yükü ve torku azaltarak yol veren ve motor performanslarını üst seviyede tutan mikro işlemcili tabanlı güç elektroniği sistemleridir. Yumuşak yol verme ile motorun kalkışı ayarlanabilir biçimde ve daha az akımla gerçekleştirmektedir. Kalkış işlemi esnasında soft starter ile motor gerilimi kumandası sebebiyle alınan kalkış akımı ve motorda meydana gelen kalkış dönüş momentinin de ayarlanması olarak tanımlanır.

Yumuşak yol verme işleminin temel görevi, asenkron motorların başlangıçları esnasında kısa zamanlı oluşturdukları kalkış akımlarını azaltmak olarak tanımlanır. Kalkış akımı sınırlı hale getirilerek motor devresinin sağlıklı bir biçimde başlatılması söz konusudur. Soft starterlar normal kalkış için ayarlanmıştır. Ancak motoru durdururken duruş sürecinde de uygulanmaktadır. Bu yolla motorda meydana gelen dönüş momentinin yavaş bir şekilde azaltılması ve bu sayede aplikasyonun yumuşak yavaşlaması söz konusu olabilmektedir.

Soft Starter Nasıl Çalışır

Soft starter yani yumuşak yol vericilerin yapısı tristörlerden meydana gelir. Fazlarda birbirine ters yönlü 2 tane tristörden meydana gelen tristör köprülerinin tetikleme açısının değiştirilmesi ile şebeke frekansının aynı kalması sağlanarak, başlangıç geriliminin aşamalı olarak artırılması nedeniyle başlangıç akımının kontrol edilmesi hedeflenir.

Yol alma zamanı sona erdiğinde nominal gerilime erişen yumuşak yol vericiler yavaşlama sırasında tekrar devreye girmek üzere bypas kontaktörü üzerinden motorun şebekeye bağlanmasını sağlamaktadır. Böylece tristörlerin aşırı ısınması engellenir. Cihazın ömrü bu sayede uzatılmış olur. Motorun çalıştığı tüm bu süreç sırasında yumuşak yol vericiler sisteme sürekli koruma sağlamayı sürdürmektedir.

Soft Starter Kullanımının Avantajları

Yumuşak yol vericiler sık yol vermeye elverişlidir.

Kalkış zamanınca akım ve momentin esnek ve basit kontrolü sağlanabilmektedir.

Gerilim ve akım kademesiz ve ani değişimlere maruz bırakılmadan değiştirilebilmektedir.

Değişkenlik gösteren kalkış koşullarında çalışabilmektedir.

Yumuşak duruş özelliğinin kullanılmasıyla beraber motor duruş süresinin kontrol edilmesi olasıdır.

https://www.makyapelektronik.com/

28 Mart 2024, Perşembe
Yazar: Makyap Elektronik

YORUMLAR

SİZDE YAZIN

  • Ad Soyad (*)
  • E-Posta (*)
  • Doğrulama Kodu (*)
  • Yorum (*)