Spindle Motor Tamiri ve Kullanım Alanları

Spindle Motor Tamiri ve Kullanım Alanları

Günümüz endüstri teknolojisinin gelişimi ile farklı cihazlara olan ihtiyaç artıyor. Bu cihazlardan biri yüksek devirde dönebilen motor teknolojileridir. Özellikle elektronik, gıda, ilaç sanayisi, otomotiv sektörü gibi endüstriyel alanlarda ihtiyaç duyulan yüksek devir değerlerine spindle motorlar ile ulaşılabiliyor.

Spindle Motor Nedir?

Spindle motorlar, yüksek devirde dönebilen motor teknolojileri olarak tanımlanabilir. Özellikle ağaç, metal ve cam sektörlerinin bir standardı haline gelmiş olan spindle motorlar daha çok CNC makinelerinde kullanılıyor. İhtiyaç duyulduğunda daha yüksek hızlara çıkabilen bu motorlara olan talep giderek artıyor. Spindle motor yüksek güç yoğunluğu için sürekli dönme momenti verebilmesi de önemli bir ihtiyaca cevap veriyor. Bu sayede çalışmalardan daha fazla verim alınabiliyor.

Spindle motorlar hava soğutmalı spindle motor ve sıvı soğutmalı spindle motor olarak iki gruba ayrılır. Spindle motor çeşitleri arasında çelik rulmanlı ve seramik ralmanlı modeller bulunuyor. Durma ve kalkma pozisyonlarında servo motor kadar hassasiyet göstermeyen spindle motorlar genellikle yük taşıma konusundaki avantajları nedeniyle sıklıkla tercih ediliyor. Spindle motorlar ayrıca takım değiştirme özelliğine sahiptir. Bu durum, bazı spindle motorların çalışmaları sırasında önemli avantaj sağlıyor.

Spindle motorlarda sık karşılaşılan sorun aşırı derecede ısınma problemidir. Spindle motorların ısınmaları motorun boyutuna ve gücüne göre değişkenlik gösteriyor. Spindle motorlar CNC tezgahlarına montaj edilebiliyor.

Spindle motor sürücüsü motorun kontrol edilmesini sağlıyor. Bu sürücülerin uygun parametre, kalkma – durma ve aynı zamanda frekans ayarlarının yapılması gerekiyor. Aksi takdirde, motorun yönetimini gerçekleştiremediği gibi çalışmalardan da beklenen verimin alınması mümkün değildir.

Spindle Motorların Kullanım Alanları

CNC makinelerde yapılacak işe göre farklı spindle motor tercih edilir. Örneğin; CNC freze ve işleme merkezleri için genellikle kayış kasnaklı spindle motorlar kullanılır. CNC gravür makineleri için yüksek frekans spindle motorlar kullanılır.

Bu motorlar, CNC makinelerinin yanı sıra savunma sanayi, otomotiv sektörü, imalat teknolojileri, kopyalama ve çoğaltma makineleri, görüntüleme ve kayıt endüstrisi ile tıp endüstrisinde kullanılıyor.

Yüksek hızlı motorlarda dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de yüksek hızlı rulman kullanımıdır. Çünkü spindle motorlar 25,000 rpm yani oldukça yüksek devirlerde görev yaptıklarından, mekanik aksan bu hıza doğru bir şekilde yanıt verebilmelidir.

 

 

Spindle motorlar, çok yüksek devirlere ulaşmak için en çok kullanılan motor tipidir. Genellikle 8,000 rpm, 12.000 rpm, 18.000 rpm ve 24.000 rpm gibi çeşitleri bulunuyor. Spindle motorun ısınma sorununa karşı motor sıcaklığını hesaplamak ya da ölçmek ve motor aşırı ısınma tehlikesi ile karşılaştığında inverteri pasif duruma getirmektir. Bu fonksiyon bazı sürücü markalarında opsiyoneldir.  Motor sıcaklığı; motorun boyutları, ortam sıcaklığı, geçmişteki yük durumu ve yükün çektiği akım gibi birçok etkene bağlıdır. Yüksek akım çeken ve düşük hızda çalışan bir motor 50-60 Hz’de ancak tam yüklü bir motora göre daha çabuk ısınacaktır.

https://makyapelektronik.com/

 

Makyap Elektronik olarak müşteri memnuniyetini benimsiyoruz. Siz de üretim hatlarınızda Spindle motor kullanıyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Tel: 0216 394 34 50 / 0534 561 85 81

 

Bizleri sosyal hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

İnstagram: https://www.instagram.com/makyaptr/

Facebook: https://www.facebook.com/makyap.elektronik.77/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCwEA9j723u7GntTWhWYaLlQ

Twitter: https://twitter.com/makyaptr

18 Nisan 2024, Perşembe
Yazar: Makyap Elektronik Makine

YORUMLAR

SİZDE YAZIN

  • Ad Soyad (*)
  • E-Posta (*)
  • Doğrulama Kodu (*)
  • Yorum (*)