Step Motor Özellikleri

Step Motor Özellikleri

Step motorlar, elektrik enerjisini dönme hareketi ile fiziksel enerjiye çeviren elektromanyetik aygıtlardır. Step motorlar adım motorlar olarak tanımlanıyor. Açısal konumu adımlar halinde değiştiren step motorları belirli adımlarla hareket ediyor.

Step Motor Nedir?

Step motorları, elektrik enerjisini dönme hareketi ile fiziksel enerjiye dönüştüren ve açısal konumu adımlar halinde değiştirebilen sabit mıknatıs kutuplu motorlardır. Birçok çeşidi bulunan step motorlarının yapıları rotor, stator ve rulmanlardan oluşuyor. Rulmanlar, rotora bağlı şaftn rahat hareket etmesini sağlarlar. Statorun birden fazla kutbu vardır ve kutup sayısı motordan motora farklılık gösterir.

Step Motor Özellikleri

Step motorlarda hız motor çalışmadan önce isteğe göre ayarlanabiliyor. Motor çalışmaya başladıktan sonra hız sabit kalır, değişmez.

Step motorlar yüke yeterli moment sağlayabilirler.

Step motorlar sayısal kontrol sistemlerine uygundur.

Step motor kontrolleri tekrarlanabilir.

Rotorun açısal hızı yeterince küçük olduğundan hareket sırasında adım kaybı yaşamaz. Kesin açısal mesafe tanımlanırsa motorun dönmesi uygun adımlarla kontrol edilebilir.

Basit bir motor yapısının olması, motorun bakımı ve kullanım süresinin uzun olmasını sağlar. Bu durum da maliyet açısından avantajlıdır.

Step motorların ısınma gibi olumsuzluklardan gelen zararları oldukça düşüktür.

Motor bir güç kaynağı ve motor cevabını değerlendiren step motor sürücü devresi ile kontrol edilebilir.

Step motorunun açık – çevirim kontrollü olması nedeniyle, takometre veya çözücünün kullanılması gereksizdir. Geri besleme ile mil pozisyonunun tayin edilmesine gerek kalmaz.

Step Motorlarının Kullanım Alanları

Step motorlarının geniş bir kullanım alanı mevcuttur. Her türlü kontrol edilmiş yapı ve hareket veya pozisyon gerekli olan yerlerde, dijital bilgileri mekanik harekete çeviren bir dönüştürücü olarak işlev görür. Bant sürücüleri, imalat tezgâhları, yazıcılar, dikiş makineleri ve kart okuyucular, teyp sürücüleri, hafıza işlemleri, tıbbi cihazlar, makine tezgahları, kameralar ve uzaktan kumanda göstergelerinde kullanılır.

Step motor her türlü kontrolü yapılmış pozisyon ve hareket gerektiren ortamlarda dijital bilgileri mekanik harekete çeviren bir işleve sahiptir.

Step Motorun Avantajları

Birçok sektörde çeşitli amaçlarda kullanılmak üzere step motorlar, kullanıcılarına birçok avantaj sunuyor.

Step motorların, servo motorların aksine geri besleme ihtiyaçları yoktur. Kontrolü açık döngülü olarak sağlanabiliyor. Step motorların hareketlerinde pozisyon hatası yaşanmaz.  Sayısal kontrol sistemlerine uygun olarak üretildiklerinden kontrolleri bilgisayar ve mikroişlemci gibi donanımlarla sağlanabiliyor.

Mekanik olarak basit bir yapıya sahip oldukları için bakımı çok zaman gerektirmez ve maliyet açısından oldukça avantajlıdır. Herhangi bir kusur meydana getirmeden çalıştırılabilir.

Step Motorun Yapısı

Step motor yapısı temel olarak rotor, stator ve rulmanlardan oluşuyor. Rulmanların temel fonksiyonu rotor kısmına bağlı şaftın daha rahat pozisyonlarda devinim göstermesini sağlıyor. Step motor yapısının bileşenlerinden statorun ise birden fazla kutbu bulunuyor. Statorun polaritesi elektronik anahtar ile kontrol ediliyor. Kontrolün sağlanmasının ardından statorun güney ve kuzey kutupları döndürülüyor. Rotorun güney kutbu, statorun ise kuzey kutbu sıralı şekildedir.

19 Nisan 2024, Cuma
Yazar: Makyap Elektronik Makine

YORUMLAR

SİZDE YAZIN

  • Ad Soyad (*)
  • E-Posta (*)
  • Doğrulama Kodu (*)
  • Yorum (*)