CNC Tezgahlarının Bakımı

CNC Tezgahlarının Bakımı

Makinelerden istenilen verimin alınabilmesi için periyodik bakımının düzenli olarak yapılması gerekiyor. Düzenli bakım yapılmadığı takdirde makine arıza yapabilir ve iş kayıpları söz konusu olabilir. Elektriksel ve mekaniksel arızaların önüne geçilmesi, üretimin durmaması ve arıza maliyetlerinin en aza indirilmesi için CNC tezgahların periyodik bakımı yapılmalıdır.

CNC Tezgâh Nedir?

CNC Takım tezgâhları, metal, plastik ve ahşap gibi ham madde halinde olan bir malzemeyi işleyerek bu malzemelere şekil veren üretim araçlarıdır. CNC tezgahlar kontrol üniteleri, mekanik hareketli eksenler ve bunları hareket ettiren motorlar ile bağlantılı sürücüler ve sürücüleri kontrol eden CPU kontrol ünitelerinden oluşan bir sistemlerdir.

CNC bakım tezgahlarında genelde X ve Z ekseni olmak üzere iki temel eksen bulunur. İşleme kapasiteleri daha geniş olan CNC torna ve tezgahlarında eksen sayıları 1 ya da daha fazla olabilir. Eksenler hareket ettiği doğrultu boyunca hassas bir şekilde otomatik olarak pozisyonlandırılırlar.

CNC Tezgâhları Genel Bakımı Nasıl Yapılır?

CNC tezgâhları genel olarak talaşlı imalat, metal ve ağaç işleme işlerinde kullanıldığı zaman yüksek oranda toza maruz kalıyor. Toz nedeniyle makinelerin kontrol panolarında filtre mekanizması olsa da zamanla filtrenin dolması ve cihazların havasız kalması tezgahların arızalanmasına sebep olabilir.

Cihazlar üzerinde bulunan fanlar zamanla bu tozlanma karşısında hız kaybedebilir veya durabilir. Bu durum, cihazların ısınmasına yol açar ve bütün makinelerde yağlı aksanların tozlanmasıyla sürtünmelerin artması büyük mekanik arızalara neden olur. Arızaların önüne geçilmesi, üretimin aksamaması ve arıza maliyetlerinin en aza indirilmesi için tezgahların periyodik bakımının düzenli olarak yapılması

Periyodik Bakımlar

Makinelerin bakımının üretici firmanın verdiği talimatlara uygun ve düzenli olarak yapılması gerekir. Genel olarak periyodik bakım günlük, haftalık ve altı aylık bakım olarak sınıflandırılır.

Günlük Bakım

Günlük bakımlar düzenli olarak her gün operatör tarafından yapılması gereken bakımlardır.

Genel çalışma alanı ve talaşlar temizlenmesi

Yağ miktarı ve hava ünitesi basıncının kontrolü

ATC kolu ve kapağının temizliği

Ana kol yağlama ve yağı miktarının kontrolü

İş bitiminde tabla ve yüzeylerin temizlenmesi

Teleskopik kapak sıyırıcıların kontrolü ve temizliği

Mesai bitimde makinenin temizlenmesi

Haftalık Bakım

Tezgâhın düzenli genel bakımının yapılmasıdır

Elektrik kabininin dışındaki mili soğutucusu hava filtresi temizliği

Soğutma suyu tank filtrelerinin temizlenmesi

Soğutucu pompa filtrelerinin temizlenmesi

Torna aynasının greslenmesi

Aylık Bakım

Takım değiştirme operasyonun kontrolü

Kontrol paneli giriş voltajının ölçülmesi

Kayışların kontrolü

Altı Aylık Bakım

Acil durum şalterlerinin çalışıp çalışmadığının kontrolünün yapılması

Hidrolik ve soğutma yağı değişimi

Soğutma suyu tankının boşaltılıp temizlenmesi ve yeni soğutma suyu konulması

Tezgâh terazisinin kontrol edilmesi

Periyodik bakım, makinenin opsiyonlarına ve özelliklerine göre değişkenlik gösterebilir. Üretici firmanın talimatlarına uygun olarak periyodik bakımın yapılması gerekir.

https://makyapelektronik.com/

25 Nisan 2024, Perşembe
Yazar: Makyap Elektronik Makine

YORUMLAR

SİZDE YAZIN

  • Ad Soyad (*)
  • E-Posta (*)
  • Doğrulama Kodu (*)
  • Yorum (*)