CNC Tezgahlarının Bakımı Nasıl Yapılır?
Makinelerden istenilen verimin alınabilmesi için periyodik bakımının düzenli olarak yapılması gerekiyor. Düzenli bakım yapılmadığı takdirde makine arıza yapabilir ve iş kayıpları söz konusu olabilir. Elektriksel ve mekaniksel arızaların önüne geçilmesi, üretimin durmaması ve arıza maliyetlerinin en aza indirilmesi için CNC tezgahların periyodik bakımı yapılmalıdır.
CNC Tezgâh Nedir?
CNC Takım tezgâhları, metal, plastik ve ahşap gibi ham madde halinde olan bir malzemeyi işleyerek bu malzemelere şekil veren üretim araçlarıdır. CNC tezgahlar kontrol üniteleri, mekanik hareketli eksenler ve bunları hareket ettiren motorlar ile bağlantılı sürücüler ve sürücüleri kontrol eden CPU kontrol ünitelerinden oluşan bir sistemlerdir.
CNC bakım tezgahlarında genelde X ve Z ekseni olmak üzere iki temel eksen bulunur. İşleme kapasiteleri daha geniş olan CNC torna ve tezgahlarında eksen sayıları 1 ya da daha fazla olabilir. Eksenler hareket ettiği doğrultu boyunca hassas bir şekilde otomatik olarak pozisyonlandırılırlar.
CNC Tezgâhları Genel Bakımı Nasıl Yapılır?
CNC tezgâhları genel olarak talaşlı imalat, metal ve ağaç işleme işlerinde kullanıldığı zaman yüksek oranda toza maruz kalıyor. Toz nedeniyle makinelerin kontrol panolarında filtre mekanizması olsa da zamanla filtrenin dolması ve cihazların havasız kalması tezgahların arızalanmasına sebep olabilir.
Cihazlar üzerinde bulunan fanlar zamanla bu tozlanma karşısında hız kaybedebilir veya durabilir. Bu durum, cihazların ısınmasına yol açar ve bütün makinelerde yağlı aksanların tozlanmasıyla sürtünmelerin artması büyük mekanik arızalara neden olur. Arızaların önüne geçilmesi, üretimin aksamaması ve arıza maliyetlerinin en aza indirilmesi için tezgahların periyodik bakımının düzenli olarak yapılması
Periyodik Bakımlar
Makinelerin bakımının üretici firmanın verdiği talimatlara uygun ve düzenli olarak yapılması gerekir. Genel olarak periyodik bakım günlük, haftalık ve altı aylık bakım olarak sınıflandırılır.
Günlük Bakım
Günlük bakımlar düzenli olarak her gün operatör tarafından yapılması gereken bakımlardır.
Genel çalışma alanı ve talaşlar temizlenmesi
Yağ miktarı ve hava ünitesi basıncının kontrolü
ATC kolu ve kapağının temizliği
Ana kol yağlama ve yağı miktarının kontrolü
İş bitiminde tabla ve yüzeylerin temizlenmesi
Teleskopik kapak sıyırıcıların kontrolü ve temizliği
Mesai bitimde makinenin temizlenmesi
Haftalık Bakım
Tezgâhın düzenli genel bakımının yapılmasıdır
Elektrik kabininin dışındaki mili soğutucusu hava filtresi temizliği
Soğutma suyu tank filtrelerinin temizlenmesi
Soğutucu pompa filtrelerinin temizlenmesi
Torna aynasının greslenmesi
Aylık Bakım
Takım değiştirme operasyonun kontrolü
Kontrol paneli giriş voltajının ölçülmesi
Kayışların kontrolü
Altı Aylık Bakım
Acil durum şalterlerinin çalışıp çalışmadığının kontrolünün yapılması
Hidrolik ve soğutma yağı değişimi
Soğutma suyu tankının boşaltılıp temizlenmesi ve yeni soğutma suyu konulması
Tezgâh terazisinin kontrol edilmesi
Periyodik bakım, makinenin opsiyonlarına ve özelliklerine göre değişkenlik gösterebilir. Üretici firmanın talimatlarına uygun olarak periyodik bakımın yapılması gerekir.